Riistaveden Perhokalastajat
<Kuva Perustajista>

RiPeKa sai alkusysäyksen loppuvuodesta -97, kun riistaveteläiset perhokalastuksen ystävät päättivät kokoontua yhteisen harrastuksen piiriin - sitomaan perhoja, keskustelemaan perhokalastuksesta sekä tietenkin kertomaan toinen toistaan parempia "kalajuttuja". Kerhotoiminnan aloittamisesta oli tiedotteita kylän ilmoitustauluilla ja Koillis-Savo lehti teki myös jutun toiminnan aloittamisesta.

Kerhotoiminta aloitettiin tammikuussa -98, Kerho kokoontui talvikuukausina kaksi kertaa kuukaudessa ja huhtikuussa joka viikko. Keskimäärin kerhoilloissa kävi 10 - 12 henkilöä. Suurin osa kerholaisista oli aloittelevia perhokalastajia, joille kokeneemmat perhonsitojat opastivat ja neuvoivat perhonsidonnan jaloa taitoa. Iltojen ohjelman suunnitteli Kari Tuovinen. Hän oli myös pääasiallisena neuvojana ja vinkkien antajana muille kerholaisille. Talven mittaan käytiin läpi erilaisten perhotyyppien sitomista sekä myös niillä kalastamista. OPM-KALASTUSVÄLINEEN edustaja kävi yhtenä iltana esittelemässä uusimpia perhokalastusvälineitä ja ammattimaista perhonsidontaa esitteli Hannu Lehtonen, hänen vuotuinen perhojen sidontamäärä on n. 10 000 kpl. Toukokuun alussa käytiin testaamassa uusia perhoja ja perhokalastusvälineitä Vaikkojoella - joskin huonoin tuloksin.

Kerhotoiminta oli kaiken kaikkiaan vilkasta ja ennen kaikkea kalastusta harrastavien määrä Riistavedellä osoittautui varsin suureksi. Niinpä kesäkuun alussa pidettiin Riistaveden Perhokalastajat Ry:n perustava kokous. Perustajajäseniä oli kaikkiaan 24.

<Kuva kiertopalkinnosta>

Seuramme kiertopalkinnolla- Auliksen Pytyllä on oma historiansa. Perhokalastajien haltuun se tuli kuopiolaiselta kello- ja kultasepältä Aulis Happoselta. Aulis oli syntynyt 1917 ja jossakin vaiheessa saanut kipinän lohenkalastukseen. Vuosikymmenien tuttavuus Auliksen kesänaapurina ja ystävänä kiteytyy tähän pokaaliin. Se on Kuopion kultaseppien omaa tuotantoa ja kerran Auliksen luona vieraillessa hän ojensi tämän pokaalin meille ja sanoi: "laittakaa nimeksi vaikka Auliksen pytty ja antakaa kiinnitys sellaiselle kalamiehelle, joka saa suurimman kalan vuoden varrella". Aulis on jo siirtynyt paremmille kalavesille, mutta hänen muistonsa elää vahvana tämän pokaalin myötä. Ensimmäinen kiinnitys pyttyyn on vuodelta 2004 ja kunnian siihen sai Happosen Reijo. Kala oli Näätämöstä napattu merilohi joka painoi 4,9 kg. Vuoden 2007 suurimman kalan saajalla Samuli Remeksellä oli saaliina 45-paunainen kuningaslohi. Joki, josta Samppa pyttykalansa narrasi, löytyi perhokalastajien Alaskan matkalta. Tuoreimman kaiverruksen pyttyyn ansaitsi Martti Räsänen vakkakosken harjuksellaan. Kuvassa Samuli ja Martti tutkivat pokaalin aiempia "kiinityksiä" Vaarunvatioiden kodalla.